В момент, в който Mozilla Firefox блокира софтуера Adobe Flash и потребителите могат да го използват само на своя отговорност, Facebook също призова към бойкот.

Всъщност проблемите в сигурността на Adobe Flash накараха Стив Джобс да напише още през 2010 г. манифест, в който обясни защо няма да позволи Adobe Flash да работи на мобилните устройства на компанията. Причината за това решение бе ниската надеждност и пробивите в сигурността на софтуера.

Пет години по-късно директорът по сигурността във Facebook, Алекс Стамос, поиска същото – социалната мрежа да се раздели с Adobe Flash.

Adobe сравнително бързо отстранява пробойните в сигурността, но проблемът е, че постоянно изникват нови и нови проблеми. Само през изминалата седмица се появиха 20 нови бъга.

Според някои специалисти решението е Adobe да „погребе” своя Flash player, но след достатъчно дълго предупреждение, защото уеб продуктите на някои по-малки компании разчитат изцяло на тази технология. След това всеки може да премине към много по-сигурния и отворен код на HTML5.

В момента Facebook например може да работи както с Flash, така и с HTML5 в зависимост от настройките на браузъра.

Ограничението на употребата на Flash крие със себе си други не по-малки рискове. Те касаят практически всички онлайн медии, тъй като Flash е сред предпочитаните технологии за дисплейните банери. По-малко Flash поставя под сериозен натиск приходите от реклама на онлайн издателите и изправя пред неясно бъдеще независимостта на медиите в интернет.