Експериментите в Големия адронен колайдер, най-мощния ускорител на заредени частици в света, ще започнат в първата половина на юни, а не през месец май, както се предполагаше по-рано, съобщава БТА, цитирайки източници от ЦЕРН.

Миналата неделя ускорителят за пръв път беше задействан след двегодишна пауза. "Съоръжението работи добре, даже много добре и това е чудесна новина. Ние видяхме, че пускането стана много бързо. Но все пак на нас ще ни бъдат необходими около два месеца, преди да пристъпим към сблъсъци на протонни снопове", заяви ръководителят на пресслужбата на ЦЕРН Арно Марсолие.

Специалистите се надяват, че ще могат да осъществят сблъсъци на снопове протони при безпрецедентно високи нива на енергията в промеждутъка между началото до средата на месец юни. Точна дата още не е фиксирана.

По-рано от ЦЕРН бяха предвидили началото на експериментите през месец май, но на 21 март в един от магнитите беше констатирано късо съединение. Възникналият проблем беше отстранен, но пускането на колайдера се състоя няколко дни по-късно, отколкото беше запланувано. Това предизвика закъснение, поради което се наложи промяната на сроковете.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!