Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън си направи вчера профил в Twitter. Това предизвика голям интерес в социалната мрежа и към момента на публикуване на този текст той е последван от 900 000 души. Най-забавното е, че засега Сноудън следва само един акаунт – на Националната агенция по сигурност (NSA).

Първият туит на Сноудън е "Can you hear me now?" (Сега чувате ли ме?). В профила си той е отбелязал „преди работих за правителството, а сега за обществото”.

Американското правителство издирва Едуард Сноудън и иска да го осъди за издаване на секретни данни. През 2013 г. той напусна САЩ и разкри пред света огромните мащаби, в които американските служби следят интернет кореспонденцията и телефонните разговори на гражданите. Най-вероятно той е копирал 1,7 милиона секретни документа, преди да напусне родината си и ако бъде осъден, ще получи над 30 години затвор. Предполага се, че в момента Сноудън живее в Москва.

Някои хора считат Едуард Сноудън за предател, а други за герой в защитата на човешките права. Преди няколко месеца той заяви във видео връзка пред аудитория в Женева, че иска да получи политическо убежище в Швейцария. Именно там той е работил под прикритие за ЦРУ. На въпрос дали би се върнал в САЩ Сноудън тогава отговори: „Властите не могат да ми гарантират справедлив процес. Единственото, което ми казаха, бе, че няма да ме екзекутират”.

Последният засега туит на Сноудън е „Meanwhile, a thousand people at Fort Meade just opened Twitter” (Междувременно хиляди хора във Форт Мейд отвориха Twitter). Във Форт Мейд се намира един от офисите на Националната агенция по сигурност.