Триизмерният печат е истински хит сред хоби конструкторите по цял свят. С него обаче се правят не само детайли за роботи и части за стари уреди. Някои сглобяват ефективни оръжия в гаражите си.

Такъв е случаят с онлайн потребител, който се хвали с... електромагнитна пушка, която изстрелва алуминий, графит или други метали с над 900 км/ч. Оръжието, което изглежда като извадено от sci-fi филм, всъщност се състои 6 мощни кондензатора, които насочват най-малко 1050 V и 1.8 kJ енергия към снаряда.

Енергията се използва за генериране на магнитни полета, които засилват металния предмет, поставен между двете „релси”, по които тече токът. Тялото на пушката е направено с 3D принтер, използва контролер Arduino и даже в пълна окомплектовка с него може спокойно да се стреля от ръка.

Авторът на необичайния проект твърди, че не е инженер в голяма оръжейна фирма и просто е събрал нужната информация, за да сглоби футуристичната пушка. На качените от него кадри се вижда как с обикновено парче метал се пробива пъпеш.

Все пак, разработката е скромна на фона на системите, разработвани от американския флот. Те изстрелват снаряди с 9000 км/ч, а освен това се смята, че са многократно по-евтини от ракетните установки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!