Нов формат за изображения, наречен BPG (Better Portable Graphics), проектиран от френския програмист Фабрис Белар, обещава да осигури по-добро визуално качество при два пъти по-малък размер от JPEG.

JPEG е може би най-популярният формат за изображения вече в продължение на повече от 20 години и се превърна в прието средство за показване на снимки в интернет, но очевидно има и своите ограничения. Фабрис Белар – създател на FFMPEG и QEMU – явно иска да ни покаже, че има и по-добър начин от него.

BPG е формат, базиран на видео кодека H.265 чрез използване на отворен източник x265. Това означава, че BPG форматът предлага възможността да предава 14 бита за цветен канал за разлика от 8 при JPEG. Това е страхотна новина за всички фотографи, тъй като ще могат да се възползват напълно от динамичния обхват на техните дисплеи и камери. Форматът също така предлага алфа канал, както и опция за компресиране без загуби.


Естествено, проблемът в момента е, че BPG няма техническа поддръжка при срив или грешка, но може би това ще се промени в близко бъдеще. С всички предимства, особено по отношение на размера на файла, който осигурява форматът, не е трудно да си представим, че той може да се превърне в новия най-популярен имидж стандарт. 

За да тествате пробно предимствата на BPG пред JPEG можете да отидете тук и да разгледате различни преди/след изображения.