Сам Мендез и Даниъл Крейг са отказали оферти от Sony и Samsung за продуктово позициониране в настоящия филм за Джеймс Бонд, пише Apple Insider.

В последните филми от поредицата агент 007 използва iPhone.

Още в началото на снимките от компанията са предложили 18 млн. долара Джеймс Бонд да използва Sony Xperia Z4 във филма „Спектър”. По-късно оферта са получили и от Samsung, която е била на стойност 50 млн. долара.

Междувременно бяха разкрити имейлите на Барбара Броколи, продуцент на поредицата за Бонд, от които се разбира и отговорът на Мендез и Крейг към Sony:

„Отвъд фактора „пари”, има, както може би знаете, креативен фактор, според който Сам и Даниел не харесват телефона на Sony за филма (мисленето субективно/обективно е, че Джеймс Бонд използва само „най-доброто”, а в техните глави Sony не е „най-доброто”).”

Продуктовото позициониране отдавна е голям бизнес в Холивуд, а филмите за Джеймс Бонд са свързвани с едни от най-луксозните марки в света. „От коли Астън Мартин до часовници Ролекс, много е трудно да си представим супер шпионинът да използва телефон с Android, знаейки репутацията им като евтини и несигурни устройства”, пише Apple Insider.

Въпреки че Nokia, Samsung и много други отдавна плащат на филмовите компании да използват техните продукти, Apple до момента не са отделяли пари за продуктово позициониране. Политиката на компанията е да предоставя устройствата безплатно, за да бъдат използвани в продукцията.