На борда на червения електромобил, отправил се към Космоса има табела с имената на всички служители, работели по проекта "Спейс екс", сред тях са и няколко българи.

Нашият сънародник Орлин Велев е сред най-младите специалисти, работили по тежкотоварната ракета на компанията „Спейс екс”. Тя беше изстреляна успешно на 6 февруари.

Специалистът е син на проф. Орлин Велев, който емигрира в САЩ със семейството си през 1996 г. Тогава Орлин-младши е още бебе. 22 години по-късно го виждаме сред служителите на Илон Мъск, наблюдават как тяхната разработка - най-тежката ракета в света, се отправя към Космоса.

Снимка: Личен архив

„Синът ми започна като инженер в „Спейс екс” на 21 години и независимо работи по проект на една от системите на бъдещите космически апарати”, обясни професорът.

Орлин-младши е сред тримата български специалисти, които работят в „Спейс екс”. Те нямат разрешение да дават интервюта. Преди 2 г. младежът печели стипендия от Американската научна фондация, но избира да работи по космическите програми на Илон Мъск.

Снимка: Личен архив

Баща му споделя, че Орлин има интерес да види родината си и, ако има възможност, ще го направи през лятото.

Освен него в "Спейс екс" работи и д-р Маргарита Маринова, която има ключова роля в разработването на ракетата. Българката е работила за НАСА. От 2013 г. е част от екипа на "Спейс екс" и е старши инженер в марсианската програма на компанията.