Таня Ставрева е българска пианистка, която влезе в топ 10 в класацията на престижното списание „Билборд“ с албума си „Ритмично движение“ и постави българската класическа музика на световно ниво. 

До момента той е спечелил осем международни награди.

Преди 3 – 4 години започнах да експериментирам с нов тип програми за рецитал, т.е. без музикална пауза, като в същото време представя различни композитори от различни краища на света от XX и XXI в., разказа тя пред нашия кореспондент в Ню Йорк Добрияна Тропанкева.

Снимка: bTV

Оригиналната пиеса в албума е записана заедно с барабаниста и носител на „Грами“ Уил Калхун от групата Living Colour. Вдъхновението за композицията идва от работата на Таня по пиесата „Бурята“ на Шекспир заедно с театрален режисьор в Ню Йорк.

Имаше някои пиеси, които той искаше да свършат по-рано, да са по-къси или по-забързани. Но това е музика на Равел, не можех така да променя фразата, затова реших, че ще е по-лесно да композирам на тези специални места, където музиката трябва да е по-кратка, разказа тя.

Снимка: bTV

Таня създава албума с легендарния рок продуцент Рон Сен Жермен, който е работил над имена като Джими Хендрикс и Майкъл Джаксън.

Тя е гласуващ член на Националната академия за звукозапис и е редовен гост на наградите „Грами“.

Това е голямо постижение, признава Таня, но според нея не наградата трябва да е голямата мечта на музиканта, а да може да се развива, да се свързва с публиката.

Тя е благодарна, че е родена и израснала в България и казва, че в родината е получила образование на световно ниво.

А след първия успешен класически албум прави планове за втори.