По време на световната пандемия малкият Ромео Кокс решава да предприеме голямо пътешествие, за да види баба си. Той кани баща си на разходка с кауза. Двамата изминават пеш разстоянието от Палермо, Италия, до Оксфорд в Англия. 

 

Ромео и баба Розмари са много близки, за това момчето решава тайно да планира цялото тримесечно пътешествие само за да я посети. 

Това обаче не е всичко. Зад тези 2800 километра, извървени пеш, се крият и две други благородни каузи.  

"Реших тайно да планирам да отида и да се срещна с нея. По това време не можехме да използваме самолет, лодки, автобуси, затова вървяхме пеш. Причините са две, исках да видя баба си и, освен това, исках да помогна на децата-бежанци, които ми помогнаха на мен в Палермо. Когато пристигнах за пръв път, не знаех нито дума на италиански и не познавах никого. Те дойдоха при мен и ми показаха улиците на Палермо, помогнаха ми да се запозная с други деца и да играя с по-големи от мен. Пътешествието беше с цел набиране на средства да купим необходимите неща за онлайн обучение, като например таблети за дигитално образование", разказа специално за bTV малкият супергерой. 

Ромео и баща му Фил вървят и в името на друга кауза. Фил е журналист, който посещава държави с военни конфликти. През 2017 г. отива в Судан, за да разследва важна тема за химическите оръжия, които вредят на местното население. Той и неговият колега са отвлечени от суданското правителство. След тежки преговори, организацията "Рори Пек" във Великобритания успява да ги освободи.  

 

"Организацията "Рори Пек" е много значима. Те помогнаха на моето семейство и на баща ми, когато той беше в затвора. За това даряваме част от приходите на тях, за да помогнат на други журналисти, когато са в опасност или в затвора. Защото журналистиката е много важна, изпращат ги на фронта, а те ни съобщават фактите. Без журналистика ще имаме различни факти. Освен това успях да си върна бащата", сподели Ромео. 

Двамата тръгват от Палермо и вървят пеш до Месина. После се качват на платноходка, защото не искат да използват никакво гориво по време на пътешествието. Лодката акостира до покрайнините на Неапол. 

"Вървяхме до Неапол, но татко имаше рани на краката и го боляха, затова карахме колело до Рим. От Рим вървяхме до Тоскана. И после на баща ми му хрумна идеята да си вземем магаре за четири дни. Магарето се казваше Педро и беше бяло. Първите два дни с магарето бяха страхотни. Обаче през последните два дни, то започна да протестира. Беше ужасно" разказа Ромео.  

За най-трудните изживявания от пътешествието споделя, че са били последните два дни с магарето. Освен това, край Неапол ги нападат бездомни кучета, защото избират неправилния пряк път до града. 

Две хиляди и осемстотин километра по-късно, Ромео и баща му успяват да пристигнат при баба Розмари в Оксфорд.  

Тя ги посреща с традиционни английски вкусотии за закуска и Ромео ѝ споделя за най-тъжния момент от пътешествието: "По пътя срещнахме много деца бежанци, които прекосяваха Европа пеш. На скалите на Кале се запознах с едно момче от Судан, което беше пропътувало цялото разстояние от държавата си, за да се събере със семействтото си в Англия. На границата на Франция с Англия обаче не го пуснаха да продължи. Това много ме разстрои."

"Ромео аз истински се гордея с теб! Това, което направи, е фантастично! Ще ти дам специална прегръдка", каза му баба Розмари. 

След големия подвиг, малкият Ромео се завърна отново на училище в Палермо.