В петото лятно издание с най-доброто от COOL…T през сезона, предаването припомни среща с доайените на Сатиричния театър Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и Вели Чаушев. За своята 60-годишнина миналия сезон Сатиричният награди любимците и още 17 творци от различни сфери на театралното изкуство, които получиха плакети за принос в историята на театъра.

„Радвам се, че сме заедно. По една случайност аз не съм горе, а съм тук с вас. Исках да видя кои ще дойдете” – това бяха първите думи на Татяна Лолова от сцената. А Стоянка Мутафова сподели: „Аз съм щастлива, че още дишам, иначе мога да ходя съвсем равно и гладко. Още играя комедии, но вътре бутам и сатира, когато може.” Лолова си спомни за първата среща на двете гранд дами на сцената: „Стоянка е по-голяма от мен, малко, но в една от пиесите аз играх майка ѝ, а тя беше булката. Тя беше само на 34, а аз – само на 22. И оттогава аз съм винаги майката на Стоянка.”

Мутафова си пожелава да е здрава и да работи. „Никога не съм намразвала сцената, бях чувала вече възрастни артисти да казват: „Оу, айде, веднъж да се пенсионирам, да се махна”. И съм си казвала: „Добре де, как е станал този човек артист, след като мечтае да напусне сцената? Това ми е чуждо.”

Вели Чаушев, който постъпва в Сатирата преди 56 години, разказва: „Театърът е нещо, което го обичаш. Мелпомена не обича флиртове, да ѝ закачат полата. Мелпомена казва: „Или си мой, или встрани, защото твърде дълги опашки има, които да ме обичат.” Това са младите актьори. Нека да идват, драго ми е.” С присъщото си чувство за хумор Татяна Лолова завърши: „Прекрасни артисти е имало, и вие сега новите сте много прекрасни, почти разбирам какво говорите.

„Това е великото на театъра – той е велик като Сфинкса, само че диша и казва: „Обичам те” – това споделя Чаушев за силата на театъра.

Как Вели Чаушев се шегува със себе си, за какво мечтае Стоянка Мутафова и изключително любопитната история за началото на връзката между Татяна Лолова и съпругът й, с когото са заедно от 54 години – вижте във видеото.

COOL…T започва своя девети сезон на 9 септември. И пожелава на всички артисти „на добър час”.