Филмът „Аутопсия на едно танго“ донесе на две 19-годишни момичета голямата награда на фестивала „Кино в длан“.

Той е за филми, заснети със смартфон, и се провежда в Шумен за втора поредна година.

На пръв поглед двете авторки са коренно различни и никой не би предположил, че са най-добри приятелки от деца.

„Аз винаги много съм резонирала с едно интервю, с което джаз певицата Нина Симон обяснява как длъжността, която един артист изпълнява, е да отразява действителността. Естествено, винаги е въпрос на гледна точка. Обаче част от днешната действителност са смартфоните и честата им употреба и тук можеш да ги вкараш в нещо градивно“, обяснява Павла Котова.

„Идеята на филма ни е да представим тангото като една метафора за вътрешния свят на всеки един от нас и за отношенията между хората – добавя Теодора-Косара Попова. – Не става въпрос само за отношенията между мъж и жена. Неслучайно заложихме на толкова огледала – всеки в танца търси отражението си в другия, всеки се опитва да го види в себе си и това стоеше в основата на нашата идея. Този танц може да бъде разбран по много различни начини и сме оставили на всеки един от публиката да го интерпретира, както пожелание. Точно такова е и усещането, когато се танцува – няма ясно послание, всеки усеща“.

Момичетата заснемат филма за по-малко от седмица. И въпреки, че често имат разногласия по много въпроси, щом стане въпрос за изкуство, и двете са единодушни.

„Смятам, че не можем да творим за нещо, което не сме преживяли. И тъй като аз бях преживяла тангото и продължавам да го преживявам, а тя преживява всичко естетически, просто и двете вложихме много емоция в създаването на всичко“, обяснява Теодора-Косара.

Голямата мечта на момичета е да кандидатстват в НАТФИЗ – Косара – за актриса за драматичен театър, а Павла – кинорежисурa, и възнамеряват да вложат паричната си награда, за да покрият разходите си по кандидатстването.

„Аз съм дълбоко убедена, че ако използваме парите от наградата за нещо друго, ще се урочасаме“, казва Павла.

„Искаме да инвестираме всички пари в кандидатстването ни, подготовка, те ни бяха изпратени свише за това. Това е най-доброто им приложение“, добавя Косара.

„Според мен е изключително грешна представата, че смартфонът може да се използва само за чат и селфита. Повечето хора, като чуят смартфон кино, си представят забавни клипчета. А всъщност може да се направи много. Идеята на фестивала е много вдъхновяваща. Не се нуждаеш от нищо, за да започнеш – само от идея, творчески екип или дори сам, и телефон, с който така или иначе всеки разполага. Този фестивал наистина доказва, че ако в главата си имаш концепция, можеш да направиш нещо изключително красиво с минимални средства. И това е прекрасно“, казва още тя.

Двете са категорични, че участието във фестивала е нещо, което всеки би могъл да опита и защо не – да спечели.

Вижте повече във видеото: