В Америка сега изглежда страшно, заради протестите, а медиите атакуват президента Доналд Тръмп, защото не е много обичан от народа. Това казва учителят по английски Брент Сандърс, който преди четвърт век избира да живее и работи в България, защото смята, че американците не са свободни хора.

„Като млад бях критик на правителството. Но не заради това си тръгнах. Просто, когато бях в университета, започнах да пътувам из света и разбрах, че адски ми харесва това – да пътувам и да съм сред други култури“.

Снимка: bTV

Пристига у нас с Корпуса на мира. Първата му мисъл, докато се разхожда по „Витошка“, е че „изглежда като Бейрут. Беше адски тъмно, сиво, мръсно“. Шокът от състоянието на следкомунистическа България не го отказва. Прекарва две години като учител в Добрич, а след това заживява в София. Казва, че днес България изглежда по-добре, а най-голямата промяна е в хората – „вие вече се чувствате като европейци. Не страдате толкова от липса на самочувствие“, смята Сандърс.

Макар половин живот да живее у нас, не е сигурен, че вече се чувства българин. Все пак тук му е по-удобно, отколкото в САЩ.

Прилики между двете държави не намира. Разликите обаче продължават да бъдат в основата на решението му да продължи живота си тук.

„Като говоря с моите приятели в Щатите, постоянно се радвам, че живея тук, защото те трябва да са толкова политически коректни, че все едно нямат мнение. Докато тук, в България всеки има мнение. Точно заради това Тръмп е президент – защото на хората им писна да не могат да говорят каквото искат, да кажат своето мнение“.

Не се е връщал в родния си щат Калифорния от седем години, но следи с интерес случващото се след избирането на новия президент.

Снимка: bTV

Не знам как е сега, но по телевизията ми изглежда много страшно – тези безредици и хората са много недоволни. Не виждам прогрес. Радвам се, че не съм там, казва Брент.

Все пак първото чувство, което изпитва след като разбира за победата на Тръмп, е... облекчение.

„Той има по-голям шанс да направи нещо добре. Проблемът е, че няма принципи. Решава – това му звучи добре, ще направи така. Друго, ако му звучи добре, избира него“.

Учителят по английски подкрепя напълно плановете на Тръмп за стремглава промяна през първите 100 дни на власт. Съгласен е и с идеята да бъдат депортирани всички 11 млн. нелегални емигранти.

„Тръмп не е много обичан от народа, затова медиите го атакуват. И казват, че това с емигрантите е много лошо, обаче това е нормално. И Клинтън, и Буш, и всички са направили така. Трябва да има ограничение. Не може всеки човек просто да дойде и да каже така – аз съм бежанец“.

Снимка: bTV

Една от най-обсъжданите международни новини продължава да бъде забраната пари от федералния бюджет на Съединените щати да бъдат влагани в международни групи, които извършват аборти или предоставят информация за тях.

„Щом са нашите данъци, ние трябва да определим как се харчат. И много хора са против абортите. Не харесват идеята, че техните пари отиват за хора, които не са взели мерки и не искат дете“.

Въпреки това Брент смята, че голяма част от предложенията на Тръмп са противоконституционни.

„Оградата. Това не трябва да съществува. Няма да помогне“, казва той.

Не иска да се завърне в родината си, освен ако Калифорния не се превърне в независима територия.

„Империите вършат доста зло из света и не остават завинаги. И може би сега е време вече за разрухата на американската империя“, казва Брент.

Вижте повече във видеото: