Човекът е по-страшен от животното, защото от животното знаеш какво да очакваш. Това твърди Асколд Запашни – художественият директор на „Болшой Московский цирк“.

Заедно с брат му Едгар са световноизвестните дресьори на лъвове и тигри. Наричат ги руския Дейвид Копърфийлд – заради зрелищните им спектакли.

Снимка: bTV

И двамата са в цирка от малки. Така е и с техните деца. А това е впечатляващо, защото дядо им е разкъсан от диви животни по време на спектакъл. Казват, че работят с ясната представа, че всеки ден може да последен. Разбират рисковете и правилата на любимата си професията. И отдавна са ги приели.

Снимка: bTV

- От кого се страхувате повече – от диво животно или много, много, много лош човек?
Асколд Запашни: - От човека, със сигурност. Защото винаги знаеш какво може да очакваш от животното, но никога не знаеш какво може да направи човекът.

- Колко травми сте имали през годините?
- Никога не съм ги броил, твърде много са... Имам поне три операции на гръбначния стълб – имах счупена кост и три сменени диска, множество фрактури, белези.

Освен, че са в Топ 100 на руския „Форбс“ за най-богати хора, братята Запашни са режисьори на спектаклите на „Болшой московский цирк“.

- Смятате ли се за богат човек?
-
Предполагам. И не богат, а просто достатъчно богат. Някои хора правят по 1 млн. долара и се чувстват щастливи, други правят по 1 милиард, но смятат, че не е достатъчно, защото влагат всички пари в различни компании. Но ако принадлежиш на една династия, на велико изкуство като цирка, не можеш да си позволиш да се излежаваш в леглото. В Русия казваме – да оставиш своята следа – това искам да направя и аз в историята на цирка, на династията ми и на Русия.

Снимка: bTV

Асколд и Едгард имат болна тема – правата на животните. Болна, защото смятат, че повечето активисти са водени от користни цели и предричат край на връзката ни с животните.

- Първо ще са дивите животни, защото ще затворят цирковете – това вече се случи в много страни. След това ще направят същото и със зоологическите градини, които имат проблеми, сходни на нашите. След това ще започнат да казват как да се държим с домашните си животни или иначе ще ни ги вземат.

Снимка: bTV

За да покажат на целия свят колко добре се държат с техните животни, братята въведоха излъчване на живо в интернет (livestraming) от помещенията, в които държат животните. При конете например, не мирише, даже ухае приятно на сено – доста по-приятно от кралските конюшни в Бъкингамския дворец. И докато гледате какво се случва на сцената, едва ли може да си представите, че зад кулисите конете ги чака специален солариум. Ветеринари изготвят график, за да може всяко животно да мине от там по 15 минути преди и след тренировка.

Снимка: bTV

„Болшой московский цирк“ пристига в България без диви животни заради закона, който забранява вноса на животни извън ЕС и забранените дивите животни в цирка. Но затова пък у нас ще представят зрелищни и опасни циркови жанрове като салто мортале, които се изпълняват върху препускащи коне. Освен конна атракция, ще видим и трогателна дресура на кучета.

Вижте обаче какво друго ще покаже циркът в България:

Шоуто ще гостува на 20 май в София, 22 май – в Пловдив и 24 май – Русе.