Любимата на българската публика група „Чамбао“ се връща в любимата си София за прощален концерт на 9 ноември в зала 1 на НДК. Турнето на испанската група е под името De Chambao a Lamari (From Chambao to Lamari).

През април 2017 г. излезе албумът Nuevo Ciclo, вдъхновен от Латинска Америка.  Изборът на копродуцента Едуардо Кабра oт популярната пуерториканска група Calle 13 не е случаен.

„Не исках да се ограничавам в рамките на фламенко музиката, без програмиране или електронен звук. Имах нужда от автентичността на Едуардо и неговото музикално усещане”, разказва  Ламари. Тя  иска смени стила и да излезе от зоната си на комфорт…

Пилотният сингъл Camino Libre е посветен на „кризата на средната възраст“. Ламари говори за „изгубената индентичност и обратния път към себе си, без значение какво казват хората“. Пише песента в едно от пътуванията си през 2015 г. до идиличното селище Кабо Полонио в Уругвай, селище без ток и течаща вода, на брега на Атлантическия океан.

„Харесвам и приемам себе си такава, каквато съм. Изживях и все още се справям с последиците от кризата, но не по онзи, лошия начин. Сега съм на 40 години, напълно честна съм със себе си и се водя единствено от това, което чувствам и мисля; обещах си, че повече никога няма да премълчавам“, споделя Ламари.

Любовта между „Чамбао“ и българската публика е повече от впечатляваща

Фламенко чил-аут групата буквално взриви зала 1 на НДК на 23 септември 2006 г., по време на първия си концерт у нас.  Още през 2007 г. музикантите се връщат за три нови концерта у нас през лятото – в Пловдив, Бургас и Варна.

След концерта в София Ла Мари беше поканена лично от Рики Мартин да участва в неговото парче Tu Recuerdo, което стана безспорен хит. В края на 2006 година „Чамбао" издадоха „Caminando 2001-2006" - двоен диск, придружен с DVD от концерта им Chambao puro в Малага, където формацията се ражда през лятото на 2001 г.

Използвайки целия потенциал и богатство на фламенкото, „Чамбао" създават собствената си музика, пречупвайки някои от най-големите фламенко парчета като Volando voy, Como el agua на Камарон или Tu frialdad на Триана, румбата и традиционните карнавални песни през звуците на електронната музика.

„Чамбао“ – пътят

Когато преди повече от 10 години във втората част на компилацията „Кафе дел Мар" излиза чил аут версията на румбата на Пако де Лусия – Еntre dos aquas, едва ли някой е можел да предположи, че тази музикална формула ще се развие в самостоятелен музикален стил.

Идеята за развитието на фламенкото в тази посока идва от Хенрик Таккенберг, когато случайно чува Еди, Дани и Мари да свирят на плажа в Малага и им предлага да включи електронни елементи към нея. Хенрик е роден в Дания, но израства в Колумбия, а по-късно специализира композиране на филмова музика в Лондон.

Мария дел Мар Родригес, или просто Ламари, е гласът и сърцето на групата, чието име означава сламен навес, който традиционно се прави на плажа, за да предпазва от слънце, вятър, дъжд.

Зад двойната компилация „Фламенко Чил" (2002) застава музикалният гигант „Сони". Сред останалите имена са музиканти, както от фламенко сцената, така и от сферата на електронната музика – Хауи Би, Висенте Амиго, Хусе Луис Енсинас. „Чамбао" са единствената група в компилацията, представена с 6 самостоятелни парчета и 2 ремикса. Дискът е издаден в 9 страни, включително Великобритания и САЩ, регистрирайки продажби от над 90 000 копия. Всички започват да говорят за „фламенко чил" и да го асоциират с триото от Малага.

Доказателство, че новата формула работи добре, е решението на „Сони" да издадат втора част на компилацията, „Чамбао" не участват в нея, защото музикалната компания застава зад подготовката и работата по техен самостоятелен албум. 2003 година излиза дебютният Endorfinas en la mente, с който групата постига международна известност. Част от техните композиции влизат в сборния диск MTV Lounge vol. 3, заедно с „Лефтфийд", „Моби" и „Moлоко".

През 2009 г. излезе специалният проект En el fin del mundo, записан на живо на ледника Перито Морено в Националния парк Лос Гласиарес, Аржентина. Освен компактдиск с концерт на живо от ледника, групата издава и луксозно книжно издание, което проследява целия проект. 2012 година излиза едноименния албум „Чамбао“, а година по-късно – и юбилейния двоен албум 10 Años Around The World, включващ дуети с голямата Сезария Евора и нигерийската певица Ннека.