Върховният съд на Полша отказа да възобнови процедурата за екстрадиция на режисьора Роман Полански в САЩ, предаде Франс прес.

САЩ искат екстрадицията на Полански във връзка с произнесена срещу него присъда през 1977 г. за изнасилване на малолетно момиче.

През октомври миналата година Окръжният съд в Краков се произнесе срещу екстрадицията в САЩ на Роман Полански, който има френско и полско гражданство. През май тази година правосъдният министър и главен прокурор на Полша Збигнев Жобро обжалва пред Върховния съд постановлението на краковския съд.

Мотивът на Жобро беше, че съдът в Краков не е успял да изясни някои правни обстоятелства по казуса, както и че е действал избирателно в полза на режисьора.

Решението на Върховния съд слага край на започналата през 2014 г. по настояване на американското правосъдие процедура за екстрадиция.

През 1977 г. режисьорът, който тогава е на 43 години, е изправен пред съд в Калифорния по обвинение в изнасилване на 13-годишната Саманта Геймър. Роман Полански се призна за виновен в незаконни сексуални отношения и прекара 42 дни в затвора. След като бе пуснат под гаранция, режисьорът избяга от САЩ преди произнасянето на присъдата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА