На 68-годишна възраст по време на турне в Монтрьо, в Швейцария, от инфаркт почина големият италиански изпълнител, композитор и режисьор Лучо Дала, съобщава в. "Кориере дела сера".

На 4 март Лучо Дала щеше да навърши 69 години. Той беше "гласът на Италия" от 40 години насам.

Лучо Дала е роден през 1943 г. в Болоня. Освен певец, той свиреше на кларинет, саксофон и на клавишни инструменти.

През 1986 г. Лучо Дала композира една от най-прочутите си песни "Caruso", посветена на певеца Енрико Карузо. Множество певци от целия свят изпълняват през годините нейни кавър версии, сред които Лучано Павароти и Андреа Бочели. Версиите на двамата се продават в 30 милиона копия по света.

Дала започва кариерата си като свири на кларинет и саксофон и участва в джаз банда в Рим. Дебютира като солов изпълнител през 1965 г., след като е забелязан от певеца и композитор Джино Паоли. През 1966 г. пуска на пазара първия си албум, озаглавен "1999 г." Първият му голям хит се нарича: "4 март 1943", тоест заглавието е рождената дата на Лучо Дала, но в италианските музикални среди тази песен си остава известна и като "Детето Исус". Изпълнителят е автор на музиката и на текстовете в повечето от албумите си. Последният му албум излиза през 2010 г. и се казва "Ъгли в небето".

Лучо Дала е пял в концертите "Павароти и приятели", поставял е на сцена опери, сътрудничил е с водещи италиански музиканти като Джани Моранди, а през 2008 г. композира химна на италианските спортисти за Летните олимпийски игри в Пекин през 2010 г., озаглавен "Един човек може и сам да спечели света".

Лучо Дала е бил и водещ на италиански телевизионни програми. Тази година той се представи на фестивала на италианската песен в Сан Ремо в дует с младия певец Пиердавиде Кароне. Двамата изпълниха песента "Нани".