В сайта на президента на Украйна Петро Порошенко e публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017", съобщи БТА.

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия-2017"и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса”, се казва в текста на петицията.  Според подалите искането не бива да се разчита на кредити от МВФ за провеждането на музикалния конкурс.

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хил. души в продължение на не повече от 3 месеца.

Преди два дни финансовият министър на страната Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна. При това той напомни за предоставянето на това право на друга страна. "Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета, изтъкна Данилюк. Аз призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия 2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 млн. долара, това е огромна сума", отбеляза Данилюк.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че конкурсът ще се проведе в Украйна и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.