Тази вечер предстои концерт на Биг бенда на БНР, в който солисти ще са много популярни гласове, включително първият носител на наградата „Златния Орфей“ Мими Николова.

Звездата ѝ изгрява, когато през 1958 г. композиторът Петър Ступел я избира за песента „Замълчи, замълчи“ към филма „Любимец 13“. През 60-те години тя се омъжва за композитора Иван Стайков, който пише голяма част от песните си специално за нея, включително „Синьо“, „Мостчето на влюбените“, „Вървим по улицата двама“. През 1965 г. Николова триумфира под прожекторите на първия „Златен Орфей“ с песента „Калиакра“.

Снимка: bTV

Предстоящият концерт е посветен и на Иван Стайков – дългогодишен аранжор и композитор за БНР.

Една от важните линии на нашия оркестър е да почитаме това, което е създадено преди нас, а едно от най-значимите неща в историята на Биг бенда е творчеството на Иван Стайков, каза диригентът на оркестъра Антони Дончев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Правим го не само за да почитаме тази музика и този човек, а и защото тази музика е страхотна. Тя и днес звучи невероятно, изключително емоционална и истинска е и заслужава да се свири, допълни Дончев.

Снимка: bTV

Смятам, че най-добрата и хубава музика се пишеше през 60-те години, каза и Николова.

Довечера тя ще изпълни „Всичко хубаво на този свят“ и „Синьо“ в дует със Снежина Темелкова, „Двата бряга“ от мюзикъла „Бягство в Ропотамо“ и „Болеро за доня Аня“.

Вижте повече за Мими Николова и концерта във видеото: