През 2012 г. поредната номинация за "Оскар" сполетя Хоакин Финикс за изпълнението му във филма "Учителят" (The Master) на Пол Томас Андерсън, а ако Финикс следва досегашния ритъм на живота си, то скоро трябва да изчезне за малко от обективите, за да се върне още по-непредвидим. В ролята на ветеран от Втората световна война, сражавал се на Тихоокеанския фронт с японците, Финикс изследва сложната емоционална природа на обикновения човек, който е част от обикновеното американско семейство, пред необикновените трансформационни процеси на времето. Сътрудничеството с изключително талантливия режисьор Андерсън и невероятно даровития Филип Сиймор Хофман поставят Финикс на върха в комбинация, обречена на творчески успех. Реакцията на публиката и нейното одобрение обаче сякаш не са толкова важни.

Фоново израстване

Животът на най-талантливите актьори често протича наистина като на филм, като това, което виждаме да играят на екрана, всъщност е най-безинтересното. Животът на Хоакин Финикс е по-интересен, хаотичен и абсурден от всичките му филми, а сюжетът започва още през 60-те години на миналия век, когато баща му Джон и майка му Арлийн се запознават, докато се возят на автостоп. Напълно в духа на времената, те се присъединяват към религиозния култ "Деца на Бога" и започват да пътуват из Южна Америка. Хоакин Рафаел Ботъм е роден на 28 октомври 1974 г. в Пуерто Рико в семейство от пет деца, всички с протестанстки свободни имена – Ривър (от англ. река) , Рейн (дъжд), Либърти (свобода) и Съмър (лято). Самият той по това време е наричан Лийф (листо), а цялото семейство Ботъм си сменя фамилията на Финикс в чест на новото начало, когато напускат "Деца на Бога".

Не е ясно дали Хоакин е бил дете на Бога, но той със сигурност расте в много креативна атмосфера, в която братята и сестрите му развиват забележителни актьорски и музикални таланти. За да припечелват пари за семейството, Хоакин и другите деца започват да изнасят представления на улицата и да се появяват в телевизионни състезания за таланти. Хлапетата са толкова атрактивни, че скоро са оценени от търсач на даровити деца и започват редовно да участват в реклами и телевизионни програми. Точно тогава Хоакин неочаквано взема решение, което ще повтори още на няколко пъти в кариерата си. Той се оттегля от актьорството, за да попътува из Мексико и Южна Америка с баща си.

Смело начало

Актьорската кариера на Хоакин Финикс започва в сериали през 80-те, а през 1987 г. излиза първият филм, в който той играе главната роля – "Russkies". Актьорът неочаквано се оказва в светлината на прожекторите в новинарските емисии през 1993 г. по трагичен повод – брат му, обещаващият актьор Ривър Финикс, умира от свърходоза пред клуб "Viper Room" в Холивуд, собственост на Джони Деп. Истерията, която се развихря около злощастният край на Ривър, изтощава Хоакин и той се покрива от общественото внимание за известно време.

Все пак той успява да се съвземе от загубата и през 90-те се снима в серия от запомнящи се филми като "Обратен завой" на Оливър Стоун, "Да умреш за каузата", както и кино хита "Гладиатор" на Ридли Скот през 2000 г., след който получава първата си номинация за "Оскар" – за поддържаща роля като римския император Комод. Новият век обаче е труден за актьора, заради проблеми с алкохола, които го вкарват в рехабилитационна клиника през 2005 г. На следващата година Хоакин катастрофира с колата си и е спасен от човек, който се оказва немският режисьор Вернер Херцог.

Към върха

След катастрофата кариерата на Хоакин Финикс тръгва рязко нагоре. Междувременно той вече се е снимал в "Хотел Руанда" и "Стълба 49", а по-късно и в двата филма, които представиха Хоакин Финикс като човека, за който всички го смятат и като това как той искаше да се види. Биографичният филм "Да преминеш границата" (Walk The Line) за живота на изпълнителя Джони Кеш донесе овациите на публиката и критиката. Този филм беше важен поради няколко причини – първо, самият Джони Кеш е избрал Хоакин да го изиграе във филма; второ, лентата представи историята и творчеството на Джони Кеш на младото поколение – нещо което самият певец се опитваше да направи в последните години от живота си; трето, ролята донесе на Хоакин още една номинация за „Оскар”; четвърто –целият саундтрак е изпълнен от Хоакин Финикс и Рийз Уидърспуун, което разкри многостранния талант на актьора.

Вторият важeн филм за Хоакин Финикс - "Все още съм тук" (I’m Still Here) - представи алтернативната природа на актьора. Всичко започва като телеизионно риалити шоу - през 2008 г. той се появи пред медиите с гъста рошава брада и коса, шкембе и раздърпани дрехи. Говори завалено, заеква и ломоти глупости, но все пак се разбира, че зарязва актьорската си кариера, за да стане рап изпълнител. Всички медии веднага поемат новината и я разпръскват по целия свят, докато той се опитва да си намери продуцент за първия си албум. Следват абсурдни появявания по телевизията и още по-абсурдни гигове, които медиите разнасят като падението на Хоакин Финикс. В последствие се оказа, че всичко е било заснето на камера от Кейси Афлек, а целта на проекта е била да се подиграят известните личности и фалша на Холивуд.

Филмът не донесе признание на Хоакин, но определено затвърди позицията му на непредвидим артист със силна социална позиция. Той неведнъж я е заявявал в качеството си на активист по редица социални въпроси. Финикс е голям активист и подпомага редица неправителствени организации като Амнести Интернешънъл, Peace Alliance и други. Той е в борда на директорите на организацията "The Lunchbox Fund", която осигурява храна на ученици в Южна Америка и е член на PETA, както и организацията "In Defence of Animals". Хоакин дори участва с гласа си във филма "Earthlings", който разказва за зверщините, на които са подложени животните преди да се превърнат в опакована храна за населението.