Изследване на състава на Американската академия за кинематографично изкуство и наука показа, че той е доста еднороден, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В. "Лос Анджелис таймс" установи, че 94% от гласуващите за наградите "Оскар", общо 5765 на брой, са бели, а 77% са мъже. Чернокожите и испаноезичните членове на Академията са само по два процента.

Средната възраст на членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука е 62

Вестникът е успял да установи кои са 5100 от гласуващите за наградите "Оскар" с интервюта с тях самите или с техни представители. Това са 89 процента от членовете на Академията.

Средната възраст на членовете на Американската академия за кинематографично изкуство и наука е 62 години, като само 14 процента от тях са под 50 години, уточни в-к "Дейли телеграф".

Интересно е, че сред членовете на Академията има монахиня, собственик на книжарница и бивш участник в Корпуса на мира. Те гласуват за наградите наравно с мегазвезди като Джордж Клуни, Джулия Робъртс и Леонардо ди Каприо.

Фактът, че в Академията доминират белите членове и мъжете дава на критиците на Академията, сред които са Дензъл Уошингтън и Самюъл Джаксън, основание за протести. Академията отдавна понася критики относно недостатъчния брой чернокожи и представители на малцинствата сред номинираните.

Президентът на Академията Том Шерак каза, че се полагат усилия членският й състав да стане по-разнообразен.

Напомняме ви, че bTV Cinema е единственият български телевизионен канал, който ще излъчи на живо церемонията по връчването на наградите "Оскар"! Излъчването започва в 00:00 часа на 26 срещу 27 февруари и ще продължи до 6:30 часа на 27 февруари. Специалният пратеник на bTV - Ясен Дараков, ще следи емоциите на звездите на червения килим!

Всичко за наградите "Оскар" ще намерите в специалната ни рубрика>>