Само 4 дни до голямата церемония на наградите "Оскар" – голямото броене започва! Днес най-късно в 17:00 часа (3:00 ч. българско време на 22 февруари) попълнените бюлетини за определяне на носителите на 84-ите филмови награди "Оскар" трябва да пристигнат в Американската киноакадемия, съобщи БТА.

Гласуването започна на 2 февруари 2012 г., след като специалните формуляри бяха разпратени на 5765-те членове на Академията, имащи право на глас (някои издания твърдят, че 5873 имат право на глас за наградите. Точната бройка не е оповестена официално - бел.ред.). В избора на тазгодишните лауреати участват всички настоящи членове на обединението на американските кинематографисти, сред които са актьорите Уил Смит, Салма Хайек и Кийра Найтли, режисьорите Куентин Тарантино и София Копола, музикантите Брус Спрингстийн и Елтън Джон.

Преброяването на гласовете на всички етапи от надпреварата за златните статуетки е поверено, каквато е традицията от 1934 година насам, на одитно-консултантската фирма "Прайс Уотърхаус Купърс".

Закъснелите и с 1 минута бюлетини ще бъдат смятани за невалидни. Преброителите ще имат на разположение по-малко от пет дни, за да сумират резултатите и да определят носителите на най-престижните награди в света на киното.

Какви са резултатите след преброяването на бюлетините - ще разберем заедно на церемонията, която bTV Cinema ще излъчи на живо от 00:00 часа на 26 срещу 27 февруари. Не пропускайте ексклузивното излъчване на най-важната вечер за световното кино само в ефира на филмовия канал! Специалният пратеник на bTV - Ясен Дараков, ще следи емоциите на звездите на червения килим!

Всичко за наградите "Оскар" ще намерите в специалната ни рубрика>>