Паромита Санатани има индийски корени – но не само. Живяла е в Австрия, Англия, а преди 28 години пристига в България, където е и до днес. Родена в Индия, в семейството на бенгалец и германка. Паромита определя себе си с една дума - космополит.

Снимка: Паромита Санатани

"Аз съм родена в Индия, когато бях малка се преместихме в Австрия, където баща ми работеше в ООН. Образованието ми беше в английско училище и затова после реших, че искам да отида в Англия, за да уча. И така от Индия, през Германия и Австрия, стигнах до Англия. Аз съм архитект и когато през 1991г. имаше рецесия в Англия, реших че трябва да започна да пътувам. Бях и на една възраст, в която исках да се женя, да имам деца. Но нямах късмет… търсих по цял свят мъж! Върнах се в Англия и започнах да работя за една туроператорска фирма. Те ме изпратиха зимата в Боровец. И тук най-накрая срещнах мъж, за когото да се оженя" спомня си Паромита.

Снимка: Паромита Санатани

Любовта успява да я задържи в страната ни и тя казва, че решението й не е било трудно.

"Аз го питах къде смята да живеем. Той каза "Тук, в България!". Аз се съгласих, намерихме хубаво място за нашата къща, малко извън София. Аз съм такъв човек, че не съм свързана само с една страна. Имам различна кръв в мен! Когато ме питат откъде съм, аз не мога да дам отговор – аз съм отвсякъде. Затова за мен не беше трудно решение. Беше едно голямо приключение, никога не ми беше скучно. Липсва нещо в началото на моя живот като българин и никога няма да мога да вляза в този начин на мислене. Но пък много лесно мога да обяснявам на други хора, защо българите са такива" казва тя.

Снимка: Паромита Санатани

Точно това вдъхновява Паромита, да остави работата си на интериорен дизайнер и да се посвети на голямата си страст – екскурзоводството. През 1995 година среща тук приятелка, която я кани да започне работа по един гид. 

"Не беше моя идея, но съм такъв човек, че ако някой ми предложи, веднага реагирам. Заедно правихме гидове. Видях толкова много промяна в България за тези 28 години. Голяма част от тези неща, които едно време трябваше да обяснявам, вече не е нужно. За туристите имаме един гид, който е картата на центъра на София и е пълно със заведения, барове и други такива. И разбира се забележителности", споделя индийката.

Любимото място на Паромита, което показва на всички чужденци, е районът около храм-паметника "Александър Невски". Тя все още си спомня и първото си идване тук.

"Когато идваш отдалеч и виждаш тези златни куполи, които не бяха толкова златни, когато ги видях за първи път. Но това е нещо уникално. Това е нещо, което трябва да обясняваш на хората, защо е ортодоксална катедрала, различна от тези в Западна Европа. Защо няма пейки, защо няма орган, на който свирят." казва Паромита.  

След 28 години в България, типично за една индийка, Паромита поглежда философски към живота.

"Не съжалявам за нито един ден! Животът не е за това, той е за живеене. Имала съм толкова много възможности в България, които никога нямаше да имам в Англия. В момента отново разбирам колко хубаво е да живееш тук. Толкова обичам тази страна, искам само добро за нея. Всеки ден ставам с "Благодаря!", че съм тук, че живея тук!", споделя тя.