Българинът Георги Линев, който ни прославя в САЩ под името Kan Wakan, се завърна в страната и е почти готов със своя трети албум.

„Новото парче от албума е колаборация с една моя приятелка от Лос Анджелис, Рейчъл Фанън – тя беше номинирана за „Еми”, гост–вокал е на групата Pussy Riot. С нея работя от няколко години и сме стигнали да такава степен, че вече даже не е нужно да си казваме идеите, просто знам какво ще направи тя – пращам й го и получавам точно това, което трябва да е.” споделя Георги.

Снимка: Kan Wakan

Само преди 4 месеца Георги Линев или Kan Wakan както е известен за повечето си фенове, за първи път представи втората част на проекта Phantasmagoria. Парчето "Oh Mother" е вдъхновено от живота на музиканта в Америка по време на най-големите големите протести в страната.

Снимка: Kan Wakan

„Това беше първият сингъл от предстоящия ми трети албум, но втора част от трилогията. Гост-вокал там е Джесика Чилдрес, много добра моя приятелка от Лос Анджелис. Това парче беше една от последните идеи, които имах в там, преди да се върна. Беше по време на протестите срещу расизма и пандемията и въобще всичко се случваше наведнъж, беше голям хаос. По принцип записваме в студио, но заради обстоятелствата нямаше как това да се случи. Тя дойде в нас, сложихме един микрофон в спалнята и там, с целия шум от съседните улици, всичко това влезе в записа.” спомня си Линев.

Снимка: Kan Wakan

Повече от две десетилетия от живота на Георги минава от другата страна на Океана, където прави най-големите стъпки в кариерата си. Композира музика за продукции като "Игра на тронове" и свири на една сцена с Arctic Monkeys. Това обаче се променя преди няколко месеца.

“От няколко години си мислех да се връщам насам. Mиналата година нещата там станаха толкова зле, че беше най-адекватния момент да замина. Тук съм с идеята да продължавам да работя и да помагам за развиването на алтернативната музикалната сцена в България. Приятно ми е да живея тук, защото не съм живял в България от малък.” разказва музикантът.

Снимка: Kan Wakan

Той открива, че родината му е едно от местата, които го вдъхновяват най-много. Обича да пътува и да открива нови места и хора.

„За мен това е много мотивиращо и интересно. Аз не вниквам много в политиката или такива теми, избягвам ги по-скоро. Продължавам да откривам нови неща, за мен е интересно да комбинирам елементи в продукциите, които са необичайни. Това е една от причините да съм тук, защото намирам доста интересни неща в българската музика, традиционния фолклор. Дори напоследък работя с хор в София и записахме няколко неща. Винаги има какво да ми е интересно, винаги се опитвам да комбинирам и да развивам нови идеи.” споделя Линев.

Снимка: Kan Wakan

Псевдонимът на Георги – Kan Wakan, описва напълно неговата музика, казва той. На езика Лакота това означава "танцът на слънцето". Подходът му към композирането, също е нестандартен и често експериментира.

„Доста често експериментирам, но не мога да дам конкретно мнение за това, кое е правилно и кое не, това зависи от самия артист, самият стил на музика. Вдъхновявам се от някои артисти, които пускат парчета и албуми онлайн, но не спират да ги променят. Това което в момента е популярно, както в модата, след една година ще е тотално различно. Така че, ако става въпрос за електронна музика, мисля че е окей нещо да бъде променено и да се пусне наново.” казва музикантът.

Снимка: Kan Wakan

Вече на българска земя, Георги Линев прави планове да представи своята музика и на нашата сцена. Много от гостите, с които работи в проекта си обаче, са в Америка.

„Трябва да дойдат насам, а в момента е малко сложно с пътуванията. Надявам се, когато стане време за излизането на албума август-септември, ще може и те да дойдат и да направим няколко концерта в България.” споделя той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!