По света има множество звуци, които хората не са в състояние да чуят. Човешкото ухо може да долови такива, които са между 20-20 000 херца. За сравнение, прилепите например чуват до 110 000 херца. 

Ето някои от звуците, които повечето хора е невъзможно да доловят:

1. Звуците, които чуваме като млади

Както знаем, повечето по-възрастни хора губят способността да чуват някои високочестотни звуци. Прогресивната загуба на слуха с напредването на годините на човека се нарича пресбиакузис. Повечето хора над 18 години например не могат да чуят 17 400-херцовия звук от видеото отдолу.

2. Музика за котки

През 2014 г. „Пуси райът” използваха електронно пиано, за да изсвирят специална музика за котки. Пухкавите любимци притежават ултразвуков слух, което означава, че могат да чуят много по-широк спектър от звуци от колкото хората (и дори повечето бозайници). Въпреки че хората също чуват части от протестния концерт на групата срещу цензурата в интернет, мелодията е в действителност е много по-сложна и в по-голямата си част доловима само за котките.

3. Специалната песен на „Бийтълс” за кучета

Рок групата включи в песента A Day in the Life мелодия с честота 15 000 херца точно след последния ѝ акорд.  Те направиха това специално за феновете си на четири лапи.

Звукът започва точно след петата минута от видеото.

4. Ултразвуци

Ако разтриете палеца и показалеца си, ще се получи триене, което създава ултразвуков сигнал. Действието е успешен начин да тествате функцията на всеки детектор за прилепи. Неговата функция е  да превръща ултразвуците от прилепите в доловими за човешкото ухо и предупреждават. 

 

4. Инфразвуците, които издават слоновете

Слоновете могат да чуят и да издават звуци ниски до 14-16 херца. Те могат и да издават инфразвукови такива, които достигат до 95 децибела. Такъв звук например ще чуете, ако сте на около 60 м от преминаващ влак на метрото. Благодарение на тази своя способност слоновете разговарят помежду си, когато са на далечни разстояния един от друг. Чуйте звуците, които издават слоновете тук.