Двама приятели прекосяват света по море в продължение на две години и в жега, и в студ. Единият е 24-годишен младеж, а другият е...кокошка.

Гирек Суде е тази част от екипа, която върши повечето от трудната работа на лодката. Моник пък е кокошката, която прекарва времето си предимно в съзерцаване на гледката и от време на време снася яйца, пише Би Би Си.

Двамата се радват на завиден интерес в интернет, откакто френските медии научили за необичайното им приключение.

Снимка: Facebook

Гирек, който е от френския регион Бретани, е започнал пътуването си по света с Моник през май 2014 г. Тръгнали от Канарските острови към остров Сейнт Бартс на Карибите и се отправили към Арктика.

Гирек искал да си вземе любимец за компания, макар че първоначалният план определено не включвал кокошка. „Мислех си за котка, но реших, че ще ми струва твърде много усилия да се грижа за нея”, казва той.

Снимка: Facebook

Затова кокошката се оказала идеалния избор. Няма нужда от толкова грижи, а и може да използва яйцата, които снася. Хората обаче му казвали, че кокошката едва ли ще снася яйца, тъй като ще бъде прекалено стресирана.

Такъв проблем обаче няма, тъй като Моник се адаптирала перфектно. За една седмица тя снася средно по шест яйца, дори и в студа в Гренландия и трите месеца там без слънце.

Снимка: Facebook

В началото младежът се притеснявал за Моник.

„Очакваше се да има големи вълни и се притеснявах да не падне зад борда, но тя е смела и успява да се задържи”, разказва младежът.

Когато обаче духа силен вятър, Моник се прибира вътре в лодката.

A какви са предимствата на това на борда да си правиш компания с кокошка вместо с друго човешко същество?

„В сравнение с хората тя не се оплаква изобщо. Следва ме навсякъде и не създава проблеми. Невероятна е”, споделя Гирек.

Снимка: Facebook

„Няма обаче да лъжа – понякога ми лази по нервите”, допълва той.

Семейството и приятелите му намират приключението му за забавно. „Така или иначе винаги са знаели, че не съм съвсем нормален”, казва Гирек.

Следващата им дестинация е през Арктика по Беринговия проток към Ноум в Аляска.

А от там нататък? „Все още не сме сигурни”, признава Гирек.