Дълги години Иван Иванов изследва пещерите в край Червен бряг, основава клуб на любителите и днес разпалва у децата страстта по пещерите и природата.

Всеки уикенд заедно те изучават нови и непознати места, а за няколко часа малки и големи остават в планината – далеч от компютрите, таблетите и смартфоните.

Снимка: bTV

Повече от 30 години мечтата на Иван е в местността Чудна край града да има постройка, в която младите ентусиасти да пренощуват, когато са на къмпинг сред природата. Преди години подобна постройка е съществувала, но е била унищожена и разграбена.

Снимка: bTV

За девет месеца Иван успява да събере всички необходими документи и получава разрешителното – заповед за строителство. Проектът предвижда двуетажната къща за деца да бъде разположена далече сред скалите, където недоброжелателите няма да имат лесен достъп. Ще има и преграда, която ще се вдига и сваля.

До мястото ще се стига чрез специално изградена пътека с парапет. Така там ще могат да пренощуват всички малки любители на пещерите, а не да си тръгват с настъпването на вечерта. Защото това, според Иван, е несправедливо към децата. Дали ще дойдат на следващия ден зависи изцяло от финансовото състояние на родителите им. „Така някак си се създава омраза и злоба в децата, защото това дете имат пари и го пускат, а други – не“, обяснява той.

Снимка: bTV

Категоричен е, че средствата ще отидат за постройката, която е изцяло в името на децата. Името на всеки дарител ще бъде вписано в книга и така ще се води отчетност.

В началото няколко души се отзовали, но впоследствие спрели и днес дори банковата сметка е пред закриване, поради непостъпване на средства.

Малка част от необходимите строителни материали вече е налична, но за изграждането на цялостната постройка са необходими между 30 и 40 хил. лева.

Вижте повече във видеото:

Ако искате да помогнете на младите планинари, можете да го направите:

Иван Димитров Иванов
тел.: 088 864 8170
Централна кооперативна банка
BG41CECB97901008616600

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!