Градските топлинни острови - урбанизираните части, в които температурата е по-висока в сравнение със съседните територии, карали някои дървета да растат по-добре, отколкото "братовчедите" им в провинцията, пише БТА.

Учени от Института за Земята към Колумбийския университет установили, че разсади на червения дъб израстват 8 пъти по-бързо в Сентрал парк в Ню Йорк, отколкото в долината Хъдсън и планините Катскил, където климатът е по-студен.
 

Градските топлинни острови са резултат от поглъщане на слънчева енергия от пътните настилки, сградите и други инфраструктури и последвалото й връщане обратно във въздуха. Този феномен обикновено е разглеждан като заплаха за общественото здравеопазване и е причина за тревоги, но дърветата всъщност имат полза от него.

"Някои организми могат да просперират в градски условия”, заяви експертът по физиология Кевин Грифин от университета. "Горещите летни нощи в града могат да бъдат заплаха за хората, но са благодат за дърветата, защото им позволяват да извършват повече химически реакции, нужни за фотосинтезата", категоричен е той.