Животните, които обитават райони в бразилските тропически гори, "отрязани" от останалата горска площ от ферми, пътища и градове, изчезват по-бързо, отколкото се смяташе досега. Това сочат резултатите от изследване на специалисти от Бразилия и Великобритания.

"Отчетохме впечатляващ процент на изчезване на видове на местно ниво", пишат авторите на проучването. Специалистите са посетили 196 "отрязъка" от някога непокътната горска площ в източната част на Бразилия на атлантическото крайбрежие, белязана от десетилетия на обезлесяване, застрояване и обособяване на селскостопански земи.

Големината на всяка изолирана горска "кръпка" варира между размерите на футболно игрище и площи, надхвърлящи 5000 хектара. Учените са установили, че от 18 вида бозайници, сред които маймуни и мармозетки, на тези места са оцелели средно само по четири. Досегашните модели прогнозират по-висок процент на оцеляване, отбелязват авторите на проучването.

"Това е лоша новина за опазването на видовете", пишат съавторите на изследването от университета на Източна Англия. Много животни са изчезнали дори от големи горски райони с непокътната дървесна маса.
 

Случващото се в Бразилия е отражение на това, което грози и други страни по света като Индонезия, Гана и Мадагаскар. Призивът на учените е да бъдат взети по-бързи и адекватни мерки за опазването на дивата природа.