"Човек сам кове собственото си здрaве и болест", казва Буда. И още: "Човек трябва да пази здравето си, за да се радва на ясно съзнание". Нека си припомним кои бяха най-значимите научни и медицински пробиви за последните 12 месеца.

Ваксината срещу рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното туморно заболяване сред жените, но сега ваксина, която предотвратява рецидивите и развитието на рак на гърдата и яйчниците, може да стане достъпна до по-малко от десетилетие, според американски изследователи от клиниката Майо в Джаксънвил, Флорида. Специалистите са разработили имунотерапевтично лечение, което тренира имунната система да разпознава и убива клетките на рака на гърдата.

Тютюнопушенето и психичното здраве

Тютюнопушенето е един от най-големите бичове за човечеството, като всяка година е отговорно за преждевременната смърт на милиони хора по света. Сега британски изследователи от университета в Бристъл откриват връзка между пушенето на цигари и повишения риск от развитие на депресия и шизофрения. Повече научете в Ladyzone.bg.

Замърсяването на въздуха и психичните разстройства

Една от най-горещите теми в София и България през последните няколко години е замърсяването на въздуха. Сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства като биполярно разстройство, шизофрения и депресия.

Още за най-значимите медицински и научни открития за 2019-а прочетете в Ladyzone.bg: