Наркодилъри в Северна Австралия използват отровни змии и крокодили, за да охраняват дрогата си от полицията и от набезите на крадци, съобщиха властите в Куинсланд.

Сред отровните влечуги, с които се снабдяват трафикантите, са тайпанът и източната кафява змия. Те стават верни пазачи на стоката в тайниците на наркомафията. Всяка седмица в Отдела по опазването на околната среда в Куинсланд се получават телефонни обаждания, за да бъдат премахнати опасните влечуги от скривалищата, където наркодилърите са държали стоката си.

Престъпниците слагат в тайниците си тези пазачи не случайно. Ако бъдат разкрити, те се оправдават, че са любители на отровните змии и ги отглеждат като домашни животни. Но местните природозащитници разкриха, че змиите се държат от дилърите в ужасяващи условия. Нападани са от кърлежи и са принуждавани да гладуват, за да атакуват мълниеносно.

Злосторниците лесно се сдобиват с отровните видове, тъй като много често те участват и в схеми за контрабанда на редки и екзотични животни.