Наградите „Златен глобус“ добавят две нови категории към награждаваните, като те ще бъдат връчени още тази година, съобщи „Варайъти“. В тях за награда ще могат да се борят хитови блокбъстър заглавия, включително тези от стрийминг платформите, както и стенд-ъп комици.

Едната категория е озаглавена „Златен глобус за кинематографично и бокс офис постижение“. В нея един срещу друг ще се изправят ленти с големи печалби. Условието е филмите да имат поне 150 милиона долара приходи, 100 милиона от които да идват от местния пазар. Филми от стрийминг платформи също е позволено да участват.

В новата категория ще има място за осем филми, като всяка от тях може да се бори и за приза „Най-добър филм“ драма или комедия, стига да отговаря на условията и на тези категории.

Второто нововъведение се казва „Най-добро изпълнение на стенд-ъп комедия в телевизията“. То цели да отличи с награди работата на традиционните комици. В надпреварата могат да участват и стрийминг услугите.

„Златните глобуси имат богата история в подкрепянето и празнуването на работата на комедиантите. Радвам се, че ще отличим тяхната брилянтност. Радваме се също, че ще можем да наградим и филми, в които са вложени толкова много усилия и иновации, като блокбъстърите.

Наградите ще бъдат излъчени на 7 януари 2024 г.