Археолози в Израел са открили 44 монети от чисто злато, датиращи от 7-ми век, са били открити скрити в стена в природен резерват, съобщава Би Би Си. 

Монетите са с тегло около 170 грама. Съкровището е открито в древния град Банияс. Експерти смятат, че е било скрито по време на мюсюлманското завладяване на района през 635 г.

Според тях монетите хвърлят светлина върху края на византийското владичество в района.

Златни монети от 7 век

„Можем да си представим, че собственикът е скрил богатството си по време на владичеството, надявайки се да се върне един ден и да си върне имуществото“, каза Йоав Лерер, отговорник на разкопките.

Освен златните монети, разкопките - в жилищен квартал на древния град, също са разкрили останки от сгради, водопроводни канали и тръби, бронзови монети и други вещи, казаха израелските власти.

Експертът на Израелски орган по антиките д-р Габриела Бижовски заяви, че някои от монетите са на император Фока (602-610), но повечето са на неговия наследник Ираклий.

Златни монети от 7 век

Банияс има специално място в християнската история, тъй като това е мястото, където се казва, че Исус е наредил на апостол Петър „на тази скала (камък - б.р.) ще построя църквата си“.