Жителка на американския град Файетвил в щата Северна Каролина бе призната по погрешка за мъртва и лишена от застраховки и обезщетения, съобщи ABC 11.

През март Анджела Феърклот получи писмо от своя работодател. Тя с изненада установява, че то съдържа съболезнованията за собствената ѝ смърт. В писмото се споменава също, че компанията е научила за смъртта ѝ от Службата за социално осигуряване. „Бях в потрес. Не им ли трябва дори смъртен акт?“ казва жената.

Според годеника на Феърклот след това всички социални плащания са спрени. „Тя не получи парите и се обади в банката. Там ѝ казаха, че социалното осигуряване е замразило сметките ѝ и тя е загубила всичко: застраховка, всички обезщетения и достъп до кредитна сметка“, каза той

Двойката се свърза със социалното осигуряване, но не можа да си уреди среща в продължение на месец. В крайна сметка те решиха, че не могат да чакат толкова дълго и съобщиха за проблема си на ABC 11. Публичността принуди социалното осигуряване да излезе с изявление. В същия ден Феърклот получава обратно обаждане и е поканен в офиса на организацията, за да коригира грешката.

Приблизително 2,9 милиона смъртни случая се докладват на социалното осигуряване всяка година. Точността на тези данни е много висока, на поправки подлежат само 0,33% от случаите. Смъртните случаи се съобщават от държавни агенции, погребални бюра, членове на семейството и финансови институции. Ако някой подозира, че е незаконно смятан за мъртъв от социалното осигуряване, той трябва да докладва в службата за социално осигуряване в района на пребиваване възможно най-скоро от приложението за социално осигуряване.

По-рано беше съобщено, че жителка на китайската провинция Съчуан внезапно разбра, че е мъртва от 15 години. За да разреши това недоразумение, китайката се обърна към различни държавни агенции и похарчи хиляди юани, но опитите й бяха неуспешни.