Нови научни изследвания показват, че много хора може преяждат с ултрапреработени храни като чипс, зърнени закуски, торти, пудинги, заради това, че те заобикалят сигналите на организма за ситост.

Производствените процеси "предварително смилат" суровите хранителни съставки, а след това стигат до нас много по-атрактивни.

Какво означава "предварително преработена храна"? За производството на евтина и вкусна храна, която се пакетира за удобство, основните хранителни култури като царевица, пшеница и картофи се раздробяват на молекулярните им части - нишестени брашна, протеинови изолати, мазнини и масла - или това, което производителите наричат "каши".

Снимка: iStock

"По-голямата част от това, което се извлича, е нишестена суспензия, млечна смес от нишесте и вода, но също така имаме извлечени протеини и фибри", става ясно от видео на процеса, представено от Starch Europe, част от Европейската асоциация на нишестената индустрия.

Приблизително половината от нишестената суспензия отива за производство на захари на основата на нишесте и други производни. Те се създават чрез хидролиза - процес, подобен на човешкото храносмилане.

След това, с помощта на изкуствени оцветители, ароматизатори и емулгатори, подобни на лепило, тези каши се нагряват, разбиват, оформят или екструдират във всякаква храна, която производителят може да измисли.

Снимка: iStock

„Добавя се точното съотношение на захар, сол и мазнини, за да се погъделичкат вкусовите ни рецептори. Така имаме ултрапреработена храна, която е почти неустоима“, коментира специалистът по инфекциозни болести д-р Крис ван Тулекен, който е доцент в Университетския колеж в Лондон, пред Би Би Си.

"Това може да бъде пица, ако сложите малко сирене и домати отгоре. Може да е хлебче за бургер. Може да е зърнено барче, зърнена закуска, сладолед или сладкарски изделия - всички те имат един и същ списък с основни изходни съставки", посочва Тулекен, автор на книгата "Ultra-Processed People: Защо всички ядем неща, които не са храна... и защо не можем да спрем?"

"Това е илюзия за храна. Но е много скъпо и трудно за една хранителна компания да направи храна, която е истинска и цялостна, и много по-евтино за хранителните компании да унищожат истинските храни, да ги превърнат в молекули и след това да ги сглобят отново, за да направят каквото си искат", посочва още той.

Снимка: iStock

Според експертите ултрапреработената храна е бърза и лесна за храносмилане, подобно на храната, с която птиците майки хранят бебетата си в гнездото. Но човешката храносмилателна система не е създадена да работи по този начин.

Започвайки със зъби, предназначени да разкъсват храната, човешката стомашно-чревна система е еволюирала така, че да разгражда цели храни на различните им хранителни компоненти, да абсорбира витамините, минералите и микроелементите и след това да изхвърля несмилаемите остатъци и фибри.

Когато обаче храната преминава през храносмилателната система по начин, който майката природа не е предвидила, организмът губи способността си да изпраща сигнал за ситост към мозъка, коментира д-р Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, основал неправителствената организация True Health Initiative - глобална коалиция от експерти, посветена на медицина на начина на живот.

"На практика заобикаляте ефекта на рецептора за разтягане в стомаха. Преди още рецепторите за разтягане да ви кажат: "Ей, стига толкова", вие вече сте приели два пъти повече калории, отколкото ви трябват", посочва още д-р Кац.

Според изчисленията 73% от хранителните продукти в САЩ се състоят от ултрапреработени храни.