Изключително популярната по цял свят компютърна игра с името Plague Inc. („Чума инк.“) вече е официално забранена за потребителите в Китай. Според китайските власти в нея се разпространявала „нелегална информация“, твърдят от британската компания, създала играта „Ндемик Криейшънс“.

Plague Inc. е компютърна симулация, която може да се играе и на iOS и на Android платформи. Целта на играта е човешката раса да бъде унищожена с чума, която всеки играч сам създава.

Още с появата си през 2012 г. играта се радва на огромен успех в световен мащаб. Множество официални компании и организации, които се занимават с превенция на болести и мониторинг неведнъж са заявявали, че Plague Inc. дава добра информация какво трябва да правим по време на епидемия и по какъв начин работят здравните власти.

„Все още не знаем със сигурност дали премахването на играта от китайския пазар е заради настоящата епидемия с коронавируса. Въпреки това, образователното значение на Plague Inc. неведнъж е било признавано от организации като „Центъра за превенция и контрол на заразни болести“. В момента работим със световни здравни организации, за да измислим начин как най-добре да подпомогнем техните действия срещу COVID-19“, заявиха от „Ндемик Криейшънс“ в официално изявление.

От компанията коментираха още, че се извиняват на своите китайски потребители. „Тази игра кара потребителите да мислят и да научат повече за глобални здравни проблеми“, допълват „Ндемик Криейшънс“.