Започват световните финали по видеоиграта „Фортнайт”. Паричната награда за първенеца ще е по-голяма от тази на тазгодишните победители от Уимбълдън – Симона Халеп и Новак Джокович, пише Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Световното първенство ще се изиграе в Ню Йорк. Зрителите ще се съберат на място в „Артър Аш Стейдиъм”, където обикновено се играе тенис турнирът US Open. Очаква се милиони други да гледат финалите онлайн в гейминг платформата „Туич”.

Снимка: Getty Images

Мероприятието съвпада и с втората годишнина от излизането на играта, която вече наброява 250 млн. играчи по целия свят. В период от 10 седмици, 40 млн. души се опитаха да достигнат финалната фаза, но едва 100 от тях успяха, а наградата – 3 млн. долара. 

Наградната сума за турнира е 30 млн. долара, въпреки че остава на второто място след световните финали по DOTA 2.

Всеки един финалист ще грабне минимум 50 хил. долара, а играчите от 2-ро, 3-то и 4-то място също ще се превърнат в милионери.

Снимка: Getty Images

Някои от геймърите признават, че са нервни, защото е първото голямо събитие, на което ще бъдат гледани от хиляди зрители. Други пък обясниха, че са свикнали на зрителско внимание, благодарение на „стрийминг” платформите и не се притесняват от напрежението.

Преобладаващото мнение сред участниците е, че им е отнело месеци, за да се подготвят и стигнат до последните 100. Признават, че „Фортнайт" не е просто игра, която се играе на компютъра вкъщи – за тях това е професия.

Снимка: Getty Images

Световното по т. нар. „батъл роял” ще е домакин на участници от 30 страни, а 70 от 100-те са от САЩ. Момичета не успяха да се класират, а масово играчите са под 16 годишна възраст.

Играта започва когато 100 души скачат на остров, търсят оръжия, строят бази, а целта  – да да останеш последния оцелял.

Снимка: Reuters

Близо 30 от участниците се смятат за евентуални победители. Едно от спряганите имена е това на 22-годишния Търнър Тени, познат с игралното име – Tfue. Той има над 11 млн. последователи в „Ютюб” и близо 7 млн. в „Туич”.

Отсъства името на Тайлър Блевинс – Ninja. Той е смятан за най-известния играч, но не успя да се класира за финалите. Сред участниците е и 14-годишният професионалист Кайл Джаксън (mongraal)

За пръв път тази година печалбите от електронните спортове се очаква да надхвърли 1 млрд. долара. Експертите предвиждат онлайн зрителите да надминат 450 млн. души в света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!