Заливът на делфините в района на град Ейлат в Израел е място, което няма аналог по света. Там може да се види как животните общуват с хората.

Делфините продължават да са загадка за човечеството. Тези интелигентни бозайници много добре усещат и разпознават различните хора и дори се привързват към тях.

Преди години край Залива на делфините е изграден парк, а към него е обособена морска акватория. Когато слезеш от китния парк, се озоваваш директно на брега на морето. Там е изградена цяла система от понтони, от които се навлиза навътре във водата. Веднага щом застанеш на тях, виждаш как към теб се доближават няколко делфина.

Бозайниците живеят на свобода в залива, защото са отгледани там още от малки, и вече са привикнали с хората.

В района на аквапарка работят десетки хора. От години на мястото работи българката Слава Митова. Тя се прибира за кратко в България, но работата ѝ я връща отново в Залива на делфините. Силва е изградила силна връзка с животните. Тя твърди, че те разпознават хората и проявяват особено внимание към децата с аутизъм. Именно затова в центъра се провеждат терапевтични занимания с аутисти. Ефектът от тях е поразителен, категорична е Слава.

Снимка: Ладислав Цветков

След кратка подготовка и ние сме под вода. Води ни един от най-интересните хора на това място Александър Шеремет. Саша – както всички го наричат, има особена роля. През годините той се е превърнал в любимец на делфините. Веднага щом той се появи на брега, между него и бозайниците започва истинска игра. Само той има превилегията и правото да ги докосва.

Саша твърди, че делфините отлично се ориентират и разпознават хората. Той разказва и че животните имат различни характери.

Снимка: Ладислав Цветков

Усещането, когато този голям бозайник плува до теб, е изключително. Тяхното виртуозно поведение във водата предизвиква респект. Те нямат хищническото поведение на хората да заплашват и посягат на тези, които не са от техния вид.

Ако някога сте в Ейлат, не пропускайте възможността да отидете до Залива на делфините, защото преживяването си заслужава.

Вижте повече във видеото: