Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София.

Мотриса от третия лъч на метрото ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, украса и изпълнена с млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19:30 ч. на 17 септември.

Sound Underground ще се състои за първи път в България. Инициативата е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща.

Целта е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото „Когато движението среща промяната“.

В мотрисата зад пулта ще застанат градските легенди на електронната музика - DJ VLD и Disco Manga. Тя ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“.

На всеки пробег по маршрута от „Красно село“ до кв. „Хаджи Димитър“ музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.

Организаторите са избрали новия метродиаметър като символ на модерността и свързаността между времето, пространството и различните генерации.