Вулканът Етна, който се извисява над Източна Сицилия, е най-активният и най-широкият вулкан на континента. Последното активизиране на вулкана продължава вече няколко седмици и е съпроводено от множество земетресения.

Какво се случва сега?

На 16 февруари Етна изригна отново и избълва високо в небето лава, която после се стече по източния склон на планината към необитаваната долина Вале дел Бове. Вулканът изхвърли също пепел и парчета втвърдена лава, които започнаха да се сипят по южния му склон.

Снимка: Getty Images

Активността на Етна оттогава не спира. Никой не знае колко дълго ще продължи този период на активност, казват вулканолозите, работещи в обсерваторията на Етна на Националния институт по геофизика и вулканология.

В действителност вулканичната активност започна още през септември 2019 г., като се засили през последните два месеца. Тя засяга основно югоизточния кратер, който се образува през 1971 г. в резултат на поредица от вулканични фрактури.

Етна се извисява на 3350 метра над морското равнище и диаметърът му е 35 километра, въпреки че вулканичната активност променя височината на планината през годините.

Снимка: Getty Images

Вулканът може да е смъртоносен

Вдъхновила древногръцки легенди, Етна има много прочути изригвания в историята. За това от 396 година преди Христа се твърди, че е спряло картагенската армия.

През 1669 г. по време на най-тежкото, според оценките, изригване на Етна, лавата погребва част от Катания, на около 23 километра, поглъщайки дузина села. Изригването през 1928 г. прекъсва железопътна линия, която обикаля вулкана в подножието му.

В по-ново време, през 1983 г. се наложи използването на динамит, за да бъде отклонен потокът от лава, застрашаващ обитаеми зони. През 1992 г. армията издигна стена от пръст, за да възпре лавата, спускаща се от Етна месеци наред и заплашваща да залее Дзаферана Етнеа. В един момент димящата лава спря на два километра от края на града с население от няколко хиляди души.

През последния век характерни за Етна са нискоенергийните изригвания и потоците от лава, стичащи се от върха и от странични цепнатини.

Използвани са материали на БТА