Earth Speakr е същинско произведение на изкуството, стартирано от датско-исландският художник Олафур Елиасон. Приложението приканва децата - бъдещето на човечеството - да говорят от името на планетата. А възрастните да чуят това, което имат да им кажат.

Всяко дете може да използва приложението Earth Speakr, за да запише своите идеи за по-доброто бъдеще на нашия роден дом - планетата Земя. Възрастните пък са приканени да чуят посланията на малчуганите, които са чаровни и могъщи.

Парапланеристът Весо Овчаров е посланик на кампанията за България, като ще мотивира децата да говорят открито за бъдещето на планетата ни - такова, каквото го виждат и искат.

Деца от повече от 70 страни в света участват в проекта, като споделят на родните си езици своите възгледи, използвайки технологията за добавена реалност на приложението. В България участие със съобщения веча са взели редица градове и села – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Перник, Сливен, Благоевград, Сандански, Плевен...

"Здравей, трябва да кажа нещо. Моля, пазете околната среда, защото иначе няма да имаме бъдеще. Нямаме Планета Б, нямаме и План Б, ако не направим нещо. Благодаря за помощта", казва дете от Капфенберг, Австрия.

"Ще ми се хората да ядат по-малко животни", споделя друго от Талин, Естония.

"За всяко родено дете трябва да се засади дърво", предлага дете от Лейрия, Португалия. 

"Днес ще ви кажа нещо – пазете планетата чиста, защото, ако я мърсите, ще трябва да я почиствате всеки ден! Трябва да изхвърляте в коша за боклук и трябва да бъде всичко чисто на планетата", казва дете от Бояджик, България.

"Спирайте водата, когато не се използва, защото тя е нашето бъдеще", приканва друго от София.  

Earth Speakr говори и на 24-те официални езика на Европейския съюз и до него може да бъде осъществяван достъп от цял свят. Някои от аспектите на произведението на художника Олафур Елиасон са само за деца на възраст от 7 до 17 години.

Самият Елиасон беше обявен през 2019 г. за Посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН за действия в областта на климата и целите за устойчиво развитие.

Инициативата за интерактивната и забавна платформа за деца Earth Speakr е финансирана от министерството на външните работи на Германия по случай председателството на страната на Съвета на Европейския съюз през 2020 г. и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.  Избрани предложения от децата от Европа ще бъдат представени пред лидерите на ЕС - в Европейския парламент и други институции. 

Вижте повече за Earth Speakr в Ladyzone.bg.