Япония изстреля първия си модул за изследване на Луната от космодрума Танегашима в югозападната част на страната. Изстрелването бе отлагано няколко пъти заради лошото време.

Ракетата носи лунен спускаем апарат, наречен SLIM, който е разработен от Японската агенция за изследване на космическото пространство, за да тества технологии за прецизно кацане на лунната повърхност.

В края на август космически апарат на Индия кацна успешно на естествения спътник на Земята, след като подобен опит на Русия се провали.

Преди това САЩ, бившият Съветски съюз и Китай бяха единствените държави, които успяха да изпратят успешно свои космически апарати на Луната.

Япония планира модулът да навлезе в лунната орбита около три-четири месеца след днешното изстрелване. Очаква се той да достигне до лунната повърхност след четири до шест месеца.

Данните, събрани от Япония за Луната, ще бъдат използвани като част от ръководената от САЩ лунна програма "Артемис" (Артемида). Тя има за цел в крайна сметка да изпрати пилотирана мисия на Луната до 2025 г. и да постигне напредък в лунните изследвания.

Дългосрочната цел е изследването на Марс от хората.