Витамин С осигурява защита срещу остеопороза, сочат резултатите от американско изследване.

Д-р Моне Зайди от медицинския институт Маунт Синай в Ню Йорк и колегите му отстранили яйчниците у мишки и сравнили гризачите с тези в контролната група, чиито яйчници не били премахнати.

Мишките с отстранени яйчници били разделени на две групи, като гризачите в едната от тях 8 седмици поглъщали големи дози витамин С, докато тези в другата не приемали никакво количество от витамина. Учените измерили костната плътност в лумбалния прешлен, бедрената и пищялната кост.

Оказало се, че мишките с отстранени яйчници, които не приемали витамин С, са с по-малка костна минерална плътност в сравнение с контролната група, докато онези с отстранени яйчници, които поглъщали значителни количества витамин С, са с приблизително същата костна минерална плътност като гризачите в контролната група.

Получените резултати показват, че витамин С предотвратява загубата на костна минерална плътност, заявиха учените. Те са на мнение, че резултатите от изследването им ще имат голямо приложение в общественото здравеопазване.