Довечера една от най-големите звезди на класическата музика – цигуларят Джошуа Бел, ще свири заедно със Софийската филхаромония в зала „България”.

Джошуа Бел има издадени над 40 диска, носител е на най-големите музикални награди като „Грами”, „Меркюри” и „Грамофон”. Две трети от времето си прекарва по турнета и концерти, а днес е в България, за да изпълни концерт за цигулка на Антони Дворжак под палката на маестро Найден Тодоров.

„Концертът на Дворжак е необичаен избор. Обикновено хората предпочитат да слушат Чайковски, Менделсон, Моцарт или Бетовен, а Дворжак е един от любимите ми композитори. Изпълнението на това произведение е нещо ново дори за мен. За пръв път го изсвирих преди месец в Рим. Аз правя концерти и турнета от 35 години и да имам музикално предизвикателство е много вълнуващо. Дворжак е много специален и съм сигурен, че публиката ще го хареса”, категоричен е цигуларят.

Джошуа Бел обича не само да експериментира с изкуството, но и да го разпространява, колкото и време да му коства това, защото вярва, че то прави хората по-добри.

„Участвам в програми, с които посещавам училища в много бедни части на Ню Йорк. И се вижда как с времето, децата, които отделят повече време за музика, повишават успеха си, започват редовно да посещават училище и животът им се променя”, отбелязва той.

Едва 14-годишен, вече свири с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. На 17 години стъпва за първи път на сцената на „Карнеги хол”. Оттогава е свирил с всички най-добри световни оркестри, в които открива и българска следа.

„Обикновено в САЩ и Европа във всеки оркестър има поне по един българин, което е много показателно, че имате добра традиция в класическата музика. Имате много добри музиканти”, убеден е Бел.

„Понякога срещам оркестри, на които не им се занимава много, не искат да правят промени. Със Софийската филхармония не е така. Предложих им да опитаме някои неща и те веднага се съгласиха. Много съм впечатлен от музикантите. Вълнувам се за концерта довечера. Ще бъде много добър”, подчертава той.

Цялото интервю на Елица Кънчева може да гледате в „Тази събота и неделя” по bTV.