Необичаен клип популяризира българските военновъздушни сили в социалните мрежи. Видеото, озаглавено „Българите обичат своята военна авиация!” показва три „млади надежди” на нашите ВВС и… ансамбъл, който танцува до изтребител МиГ-29.

Автор на заснетите в авиобаза „Граф Игнатиево” кадри е бившият официален фотограф на въздушните сили Огнян Стефанов. Пред bTV той разказа, че идеята дошла от неговата колежка в администрацията на президента Хелия Иванова, която е дъщеря на летец и танцува в Детски танцов ансамбъл „Пламъче”. Двамата с Огнян първоначално уговорили фотосесия, но успели да заснемат и видео, което сега се споделя в социалните мрежи.

Всичко е снимано с по един дубъл, но и целта не е да се прави професионална реклама на този род войски. Според Огнян авиацията у нас също вече е със статут на традиция – повече от век самолети летят над България, а страната ни е сред първите, които са използвали летящата машина в бой.

Вижте снимките от фотосесията тук!

„Идеята е по-скоро да покажем, защото аз съм убеден и вярвам в това – че всички българи обичат военновъздушните си сили, въпреки че в момента политици се опитват да ни докажат обратното. Опитахме се да вдъхнем кураж на момчетата. Това е абсолютно идеалистичен клип, не е нещо с комерсиална цел. Направен е без бюджет, буквално”, обяснява фотографът.

По думите му хората от ансамбъла са дошли с колите си до авиобазата. На клипа ги виждаме с автентични носии от цяла България. Тримата пилоти, лейтенант Егени Димов, капитан Йордан Тонев и капитан Аспарух Пашов първоначално реагирали „странно” на идеята: „Чудеха се как ще се получи, как ще стане, общо взето го приеха с любопитство. Като видяха какво се получава, благодариха ми много”.

Според Огнян отзвукът във въздушните сили е бил „много положителен”, а снимки от фотосесията може да намерят място на официалния календар на ВВС за следващата година. Той има желание да продължи проекта и в други авиобази.