Най-дългият църковен пост е Великденският. В този период животинска храна е забранена, а риба се разрешава на Благовещение и на Цветница. Постене обаче не означават гладуване.
Храните, които са разрешени за консумация, са:
- зеленчуци
- плодове
- бобови
- зърнени
- гъби
- ядки
- пчелни продукти
Важно е те да бъдат комбинирани правилно и да се консумират балансирано. Препоръчително е например 3 дни в седмицата растителните храни да се ядат свежи, в суров вид. В останалите дни може да са термично обработени.
Според руския ендокриног и диетолог д-р Оксана Михалева към храната може да се добавя захар, шоколад без мляко и сушени плодове.
Постенето може да повлияе положително на храносмилането. Витамините и минералите в растителната храна пък подобряват обмена на веществата и повишават имунитета.
Примерно балансирано дневно меню по време на пости може да видите в Ladyzone.bg.