Учени от Изследователската лаборатория на военноморските сили на САЩ успешно изпитаха малък соларен панел, който ще стане основна част от бъдеща система за изпращане на енергия от Космоса до всяка точка на Земята. Фотоволтаичния радиочестотен антенен модул ФРАМ летя на секретния военен дрон X-37B. Експериментът показа, че пробното устройство може да произвежда около 10 вата енергия, но целта е да се постигне значително по-висока ефективност.

Идеята зад ФРАМ е че земната атмосфера филтрира голяма част от спектъра на слънчевата светлина и поради това соларната инсталация става значително по-ефективна когато е в околоземна орбита. Това от десетилетия се използва за захранване на сателити и други космически апарати, но за първи път се разглежда възможността енергията да се изпраща към Земята. При първия полет е изпробвано как ще работи електрониката в космическия студ на 36 000 км над нашата планета.

Това, което все още не е изпитано в рамките на проекта, е технологията, по който електричеството ще стига до нас. Това ще става чрез микровълни, улавяни от мощни антени на повърхността.

Според Пол Яфе от изследователския екип смелата идея си струва заради възможността да се изпраща енергия към всяка точка на света – при това буквално за части от секундата.

В завършен вид една подобна система би включвала соларни комплекси с размери от по няколко километра във всяка посока в орбита и огромни приемателни антени. „Някои виждания за проекта съвпадат или превишават мощността на някои от най-големите електроцентрали днес – толкова произведени гигавати, че да бъдат достатъчни за електричеството на един град“, обяснява Яфе.

Развитието на технологиите през следващите години ще покаже дали начинанието е икономически оправдано.