Огън гори вече 4000 години в Азербайджан. “Нито дъждът, нито снегът или вятърът могат да го спрат”, каза екскурзоводът Рахила Алиева, съобщава Си Ен Ен. 

Пламъкът носи името Янар Даг, което означава "Горящата планина", и се намира на Ашеронския полуостров в Азербайджан. Високите пламъци се разпростират по 10-метров участък от склона. 

Снимка: iStock

Причината за неспиращия огън са изобилните запаси от природен газ в страната, които излизат на повърхността.  

Венецианският изследовател Марко Поло пише за мистериозния феномен, когато минава през страната още през 13-и век. Други търговци по Пътя на коприната разнасят новините за пламъците, докато пътуват към други земи. Затова страната е спечелила прозвището „Земята на огъня“.

Снимка: iStock

Такъв вид непрекъснати пожари са били в изобилие в Азербайджан, но са премахнати, защото са довели до намаляване на налягането на газа под земята, което пречи на добива. 

Преди време тези пожари са играли ключова роля в древната зороастрийска религия, основана в Иран и процъфтяваща в Азербайджан през първото хилядолетие пр.н.е.

Янар Даг се радва на много посетители и днес. Хора от всякъде по света посещават мястото, за да насладят на огнения спектакъл. 

Изживяването е най-впечатляващо през нощта или през зимата, когато вали сняг. Тогава снежинките не стигат до земята, защото се стопяват докато са във въздуха. 

Янар Даг се намира на 25 км северно от азербайджанската столица Баку в село Мечемедие. От града до тази световна забележителност се движат автобуси, така че може да се стигне лесно и евтино. 

От 2007 г. пожарът е обявен за природен резерват и е под закрилата на държавата.