Точно преди седмица група непалци постигнаха немислимото - покориха втория по височина връх в света К2, останал до този момент непокорен през зимата.

10 метра преди върха на К2 група алпинисти от Непал спират, за да изчакат останалите от групата. При минусови температури и силен вятър в 17 часа на 16 януари десетимата катерачи заедно извървяват последните крачки до покоряването на единственият от 14-те осемхилядника, останал непокорен през зимата, за да напишат една история заедно.

Тази история, за която организацията Seven Summit Treks оповестява минути след успешното изкачване на върха:

"Това е велико постижение в историята на алпинизма, това е добър пример за отборна работа. Благодаря на планината, че ни позволи това изкачване. Ако планината те допусне, никой не може да те спре".

К2 неведнъж през годините не е допускала алпинисти – първите опити за покоряването му през най-трудния сезон са преди повече от 30 години. Нито един не е успешен до преди дни.

Този път планината решава да допусне до върха в най-тежките условия отбор, в който влизат само и единствено непалци. От десетилетия местните, известни като шерпи, не получават признание, въпреки че помагат на алпинисти от Европа и Северна Америка при покоряването на върхове.

Никой не може да ви каже каква е тайната, но сигурно се корени и в това, че тези десетима алпинисти загърбват егото и се катерят като един в името на каузата.

Първоначално са от три съревноваващи се отбора, но на 5 януари, малко преди да напуснат окончателно базовия лагер, се обединяват за традиционна молитвена церемония.

В „Инстаграм“ един от тях - Нирмал Пурджа, известен с прякора си Нимсдай, пише: "Обещавам, че най-трудният, последният и най-големият алпинистки подвиг – К2 през зимата – ще принадлежи на непалците. Надявам се да стоим на върха заедно".

Надеждите му се оказват пророчески. Метри преди върха спира, за да изчака сънародниците си. След това заедно покоряват непокоримия до момента К2 и пишат история, отново заедно…

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!