„Изключително рядка“ китайска ваза от XIX век, купена през 80-те години за няколкостотин паунда беше продадена за почти 1,5 млн. паунда, пише Би Би Си. Тя е била съхранявана в кухнята на собственика без въобще да подозира за истинската ѝ стойност.

Вазата, висока 60 см, е глазирана в кобалтово синьо и е украсена със сребро и злато. На нея са изрисувани жерави и прилепи. Според оценките тя е от времето на император Куанлонг (1736-1795). Очакваше се цената ѝ на търга да бъде между 100 и 150 хиляди паунда.

Снимка: https://www.dreweatts.com/

Антиката е била собственост на хирург, който я предал на сина си без семейството да осъзнава реалната ѝ цена. Едва когато гостуващ специалист по антики я забелязва се разкрива истинската ѝ стойност и история.

Вазата беше продадена на чуждестранен купувач по телефона, като първоначалната ѝ цена била 1,2 млн. паунда, но след таксите и премиите тя достигнала 1,5 млн.

Марк Нюстед от аукционната къща казва, че е доволен от продажбата. „Забелязахме огромен интерес от страна на Китай, Хонконг, Съединените щати и Великобритания, което доведе до много конкурентно наддаване“, каза той.

Вазата носи отличителния знак от периода Куанлонг на основата си. От аукционната къща добавят още, че „богатото кобалтово синьо често се нарича „жертвено синьо“, произтичащо от използването на съдове с тази цветна глазура за жертвоприношения“.

„Изключително рядко е да видите сини вази, боядисани както в позлата, така и с леко повдигнато сребро, което прави изработката по-трудна. Тази ваза е първата такава антика, документирана някога“, допълва Нюстед.

Летящите жерави и прилепи върху вазата са символ на дълголетие и просперитет, което прави вазата още по-ценна, уточняват от аукционната къща.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!