Започва записването на пациенти в САЩ за първите изпитания за генно редактиране в тялото с технологията CRISPR с цел да бъде излекувана наследствена форма на слепота, съобщи Асошиейтед прес.

Хората с това заболяване имат здрави очи, но им липсва ген, който преобразува светлината в мозъчни сигнали, осигуряващи зрението. Затова те виждат само ярка светлина и размазани форми, като могат съвсем да ослепеят.

Експерименталното лечение ще внесе здрава версия на липсващия ген, като се използва технологията CRISPR за редактиране на ДНК на конкретно място. Лечението е еднократно, като ще промени трайно рождената ДНК на пациента.

Изпитанията ще бъдат извършени от две компании – "Едитас медисин" и "Алерган" на няколко места в САЩ, включително и масачузетската университетска офталмологична болница в Бостън. В тях ще участват 18 пациенти, възрастни и деца.

Генното редактиране след раждането е съвсем различно от редактирането на ДНК на ембриони при зачеването, при което промените се предават по наследство.